BAHAYA pakai contact lens *takut*


 



semua orang dok cakap contact lens ni bahaya, ada macam macam info pula saya baca, bukan yang ni je tapi ada orang kata elakkan pakai contact lens . saya pun pakai contact lens, so kene la aware ni , siap ada 3 pasang sekarang, so kene la jaga jaga .

ini antara saya jumpa



A 21 year old guy had worn a pair of contact lenses during a barbecue party.(An event or meal at which food is cooked outdoors over an open grill or fire)

While barbecuing he stared at the fire charcoals continuously for 2-3 minutes.
After a few minutes, he started to scream for help and moved rapidly, jumping up and down.
No one in the party knew why he was doing this?

Then he admitted into the Hospital, the doctor said he'll be blind permanently because of the contact lenses that he had worn.

Contact lenses are made by plastics, and the heat from the charcoal melted
his contact lenses.

DO NOT WEAR CONTACT LENSES WHERE OVERHEATING AND FLAMES ARE CONCERNED.... OR WHILE COOKING...!

sumber : google, facebook


beberapa tip kene kita amalkan kalau nak pakai lens supaya dapat elak perkara di atas berlaku pada diri
sendiri tapi pada siapa yang tak berani nak pakai, ta yah la pakai. binasa diri sendiri nanti . HAHA



* pastikan tangan kita selalu dalam keadaan yang bersih, pastikan selalu cuci tangan la . kalau boleh 5jam sekali ke. HUHU.

* kalau tangan tak cuci atau kotor ,jangan sesekali geserkan mata kalau sedang pakai lens

* pakai hanya 8jam untuk sekali pakai dan cuci, pakai untuk 8jam yang seterusnya

* matchkan event apa yang sesuai untuk pakai lens, kalau pergi event BBQ , ta yah pakai. nanti jadi macam kes di atas

* kalau tengah memasak pun sama la, jadi mana yang nak tolong kenduri masak tu (ta yah rajin sangat) HAHA

* pasti cuci lens dengan solution setiap kali pakai , jangan hanya letak dlm casing dan berendam dgn solution

* casing yang mengandungi lens tu, pastikan letak di tempat yang bersih, jangan berhabuk

* lastly, pandailah jaga kebersihann diri



okay bai bai .

 

7 comments:

Mimi Nur Farahin Hassan said...

walaupun sy ni rabun..sy paling takowt nk pkai contact lens..hehe tkowt nk masukkn kt mata..

aisyah jumpaan said...

takut kan? nasib baik saya tak pakai lens. ngeri~ :D

YNA said...

akak pun pakai lens..

hidung x mancung, pakai spek rimas.. asyik jatuh je, hehehe

♛RaRa♛ said...

byk info disini^^yeah.saya xkan pakaii cntct lens seramm nk amik risiko ...>,<

nurpiska said...

da singgah blog kamu:)

Diyana Ali said...

hehe .ta pa kalau ta berani jangan pakai ye .:)

farakOwna said...

hee , naseb tak pakai . :D