Aku Mudah Lupa : Ubatnya ?


 

Hai semua, selamat petang . sehat ? 


siapa yang tak pernah lupa langsung dalam kehidupan dia . aihh tipu kan ? nak cerita pasal yang saya ni seorang pelupa, makin hari makin kuat lupa. apa nak buat, apa ubatnya ? salah makan atau apa ?



kadang kadang faktor makanan memang memainkan peranan dalam kehidupan kita untuk berjalan lancar. apa sebab kita cepat lupa. buat sesuatu, and then 5 minutes dah lupa nak buat apa pula. orang cakap jangan makan kepala ikan. ? betol ? ke mitos ? HAHA



kalau tengah belajar lagi laa. belajar pagi then malam lupa apa yang belaja pagi. HUHU. sapa tak pernah jadi gini ? bagus la tu .diri saya selalu mengalami gini, sebab tu pentingnya revise semula apa yang dipelajari. mungkin keadaan sekeliling memberi faktor semua ini .



tips yang sedikit membantu peredaran hidup kita dan membantu kita bekerja dan tiidak mudah lupa , apa apa pun ada ikhtiar kan bagus ...

* pemakanan yang sihat dan berkhasiat, banyakkan sayur dan buah buahan tapi orang cakap buah yang masam tak elok untuk anak anak masih sedang belajar. mudah lupa juga

* kurangkan suka makan asam 

* banyakkan mengambil kismis atau madu ( madu tak berapa disukai oleh saya ) HAHA

* banyakkan makan tempe dan kurangkan makan daging , kenapa? kurang tahu laa

* elakkan pandang najis sendiri tika buang air dan tutup kepala semasa buang air

* tidur yang mencukupi, tidur awal bangun awal ( jarang buat )

* banyakkan exercise untuk kesegaran badan

* pakai minyak wangi setiap kali keluar

* banyakkan mengaji dan sentiasa la berdoa


ada lagi ? share la sini ..... bye bye 

      

8 comments:

diana said...

akak pun kuat pelupa ni..:p

eyryn said...

uihh ! tips bergune..
ryn pown kdg2 lupe jugakk..

nuyui a.k.a miss YUI said...

pahami dan bukan hafal yer..

^^eKaTiKaH^^ said...

hehe, kite same...cepat lupe..orang tua2 pun ade cakap jngn makan kepala ikan dan oragan dalam badan mcm hati kew..nnt cpt lupe.. :)

Diyana Ali said...

diana : heee same laa

eyrn : gune sebaik mungkin, hee

kak yui : okayy2

tikah : mang ta minat organ2 tu, hee

Nisa Greennnpanda said...

sy nie contoh baik org yg kawin awal.. ^_^

YNA said...

akak pun jenis pelupa gak kekadang :)

ubat dia, klu dah teringat tu baik wat terus..
jgn tangguh2 :)

AINI CHE DIN said...

tips yg menarik dan praktikal..i like tempe maybe sbb tempe dri soya kot tu yg bgus...ntah la kan..hehehe