Bila Perasaan Menguasai Diri * Marah , Kecewa, Sedih



Hai semua ?



Pernah rasa marah tak , okay mesti pernah. jangan kata tak pernah lah , bila perasaan marah yang tak terkawal kadang kadang boleh menguasai diri sendiri untuk melakukan sesuatu diluar jangkaan . ye dok awak awak ?



tiada kene mengena dengan yang di atas, hanya sekadar contoh. mungkin dah lama kot berita ni. hehe


contoh di atas la, harus dimulakan sesuatu perkara dengan bismillah atau doa untuk mengelakkan perasaan yang boleh menguasai diri kita . bila kita marah, kita sanggup melakukan apa sahaja, nak duit tak dapat , bunuh mak ayah. 


bila sedih , sanggup nak bunuh diri. kecewa dengan kekasih , melahirkan anak yang masih lembut dan terus campak. gugurkan kadungan . ini semua disebabkan perasaan yang menguasai diri sendiri sampai tak fikir langsung sekeliling kita


bila kecewa dalam keputusan peperiksaan , rasa nak campak semua harta benda. last last diri sendiri yang susah , rosakkan harta sendiri . layan kawan macam tunggul kayu sebab kecewa dengan diri sendiri




bila sakit nak marah marah apehal der ? hehe . jangan suka nak marah bila ditimpa musibah kesakitan. bersyukur kerna Allah sayang dah kurniakan musibah pada kita . ALLAH masih mahu kita ingatkan DIA



tapi bila kita jarang menerima kesakitan mahupun setahun sekali jarang nak bertemu sakit, jangan gembira sebaliknya bersyukur. ingat sihat sebelum sakit, ingat senang sebelum susah. betol tak ?


mulakan sesuatu dengan bismillah dan doa, insyaALLAH perasaan boleh mengawal diri sendiri. aminnn ....


apa yang baik itu datang dari ALLAH, apa yang  buruk dari kekhilafan saya sendiri . sekian..

 

9 comments:

Pendamba Mawar said...

nak marah aje kejanya.haha...

NZ Diaz said...

gila ke budak tu belasah bapak dia? zz

bagus betul, tuan blog penyabar ke? haha :D

Diyana Ali said...

PM : mana ada mara lah

Nz Diaz : bersabar, hehe.

pinky_liscious said...

hehe...kadang2 lose control la.. :)

Cik tikah said...

cik tikah akan marah bila cik tikah cakap orang tak nak dengar. bila cik tikah amrah, mama cik tikah pun takut taw. haha.. x baiklah marah marah ni. kena cuba kawal sebaik mungkin. kan diyana kan? :)

^^eKaTiKaH^^ said...

marah perlu kene pada tempatnya... :)

Wanie said...

satu lagi amik wuduk kalau rase nak marah tu..xdela benda tak elok jadi kan..insyaallah :)
thanks for sharing ^^

Tihara said...

banyak2 kan berselawat utk hilangkan amarah :)

JUM JOIN GA DI BLOG AKAK

Lyana M said...

any idea tak nak kawal marah especially bile kte time tu tgh berdepan dengan org yg kte marah?
klw dh berdepan,
mesti ade perkataan kte yg bole sakitkan hati org tu n timbul pergaduhan.
so the best way??
:D